Recovering Focusing – Jaap Bos

Recovery Focusing is ontwikkeld door Suzanne Noël, focustrainer in Costa Rica. Zij past Gendlin’s Turtle Story toe bij een AA programma.

Elke sessie start met een spreuk van wijsheid of een verhaal, dat past bij het onderwerp van die dag, om ruimte te scheppen voor het innerlijk. Door te spiegelen wekt ze vertrouwen, dan zelfvertrouwen en onderlinge openheid. Dan laat ze haar groep het contrast ervaren tussen de ellendige situatie en hoop op herstel. Ze laat de deelnemers de felt sense van beiden gelijktijdig ervaren, opdat ze keuzes kunnen maken.

De workshop bied je een mogelijkheid om aan den lijve te ervaren hoe deze methode werkt. Daarvoor hoef je geen lastige schulden te hebben; het werkt ook op andere levensgebieden.

Mr. ing. Jaap P. Bos (1939 Enkhuizen). Rechtenstudie VU Amsterdam (1969). In 2001 afgestudeerd aan de pastoraal psychologische opleiding bij theoloog psycholoog Drs Wim Jurg op focustraining. Startte in 1996 een diaconaal juridisch adviesbureau gespecialiseerd in schuldsanering in Eindhoven. Zijn focusvaardigheden zet hij hierbij in om zijn klanten hun eigenwaarde terug te laten vinden. Hij maakt daarbij gebruik van de methode Recovery Focusing die door Suzanne Noël in Costa Rica wordt ingezet bij verslaafde delinquenten. Naast de wekelijkse EHBS geeft Jaap Bos sinds 2013 2x per jaar een focuscursus onder de naam ‘Verkennen van je ziel’. Beide cursussen zijn gratis, omdat zijn doelgroep geen geld heeft, maar juist schulden.