Indigenous Tools for Living

Workshop over omgaan met collectief en inter-generationeel trauma.
Voor jeugdhulpverleners, therapeuten, gezondheidswerkers en leerkrachten.
Deze ééndaagse workshop is gebaseerd op het behandel programma van Shirley Turcotte (Focusing Coördinator The International Focusing Institute). Een combinatie van Focusing en Indegenous (inheemse) kennis over behandelwijze. De workshop bestaat uit ervaringsgerichte oefeningen, storytelling, rituelen en “Land based healing” technieken. Je krijgt concrete handvatten voor het werken met kinderen, gericht op het voorkomen van angst, depressie, rouw en suïcide als gevolg van collectief en inter-generationeel trauma.

Basiscursus Focusing: twee vrijdagen en 2 vrijdagmiddagen in oktober en november

Elke gebeurtenis in ons dagelijks leven laat sporen in ons na:
– een moeizaam verlopen telefoongesprek;
– ruzie met een collega of met een vriend(in);
– niet weten welke keuze te maken;
– het (weer) terugvallen in hardnekkige gewoontes; maar ook:
– een prachtige zonsondergang;
– een open en warm gesprek met een vriend(in);
– het vooruitzicht op een vakantie.
Soms ben je je bewust van een lijfelijk signaal in je lijf, soms ook niet maar blijf je maar malen in je hoofd. Door te vertragen en de tijd te nemen voor wat je bezighoudt, zul je merken dat er veel nieuws valt te ontdekken.

Samen met collega trainer Ronald van Oosten (zie: https://www.alshetware.nl/ronald-van-oosten ) geef ik -startend op vrijdag 8 oktober een basiscursus in Den Haag (als de omstandigheden dat vereisen, wordt het een online versie.) De cursusdata zijn: 8 oktober een hele dag; vrijdag 15 oktober in de middag, vrijdag 29 oktober in de middag en vrijdag 5 november weer een hele dag. Op 22 oktober is er geen les i.v.m. herfstvakantie.

Het is een ervaringsgerichte cursus waarin je leert om zelfstandig te focussen zodat de wijsheid die via je lijf toegankelijk is, voor altijd beschikbaar blijft.

Na deze basiscursus volgen er verdiepingscursussen, waarin je onder andere leert om andere focusers bij hun focusproces te begeleiden.

De prijs voor de cursus is €275,- (vrijgesteld van BTW).

FOCUSSEN voor professionele hulpverleners, duocursus ‘live’.

In de de cursus ‘Focussen voor professionele hulpverleners, module 1’ leer je zelf focussen en aspecten ervan toepassen in je werk als hulpverlener. Het niveau is HBO+/academisch. Je leert een taal en toon die werkt om emoties en dieperliggende gevoelens te ervaren, verder uit te nodigen en te integreren.
De cursus is praktijkgericht en beslaat 4 bijeenkomsten verspreid over 4 maanden.

DUO-CURSUSSEN
Je kunt vanaf 20 augustus samen met een collega of andere belangstellende, dus met zijn tweeën, een cursus volgen.
Data cursus: in overleg: 4 ochtenden of 4 middagen verspreid over 3 of 4 maanden
Tijd: 9.30 – 13.00 uur of 13.30 – 17.00 uur
Kosten: 705 euro, inclusief koffie/thee en cursusmateriaal: o.a. Focusboek, map en Focuskaart.

Voor deze cursusvorm geldt:
– Van tevoren doe je een individuele proefsessie (live of via videobellen) om te kunnen inschatten of de cursus bij je aansluit. Kosten proefsessie: 65 euro.
– Betaling van de cursus in termijnen is mogelijk in overleg.
– Module 1 kan gevolgd worden als afgerond geheel en bij afsluiting van de cursus ontvang je een certificaat.
– De cursussen vinden ‘live’ plaats bij Psychologiepraktijk Sentir in Nijmegen met ‘gepaste afstand en ventilatie’.
Je kunt je ook opgeven voor een groepscursus, zie verdere aanbod. En onder bijzondere omstandigheden worden ook wel individuele cursustrajecten verzorgd.

Voor informatie of aanmelding: www.sentir.nl info@sentir.nl

September Focusing Maand Introductieworkshop (gratis)

Wil je ontdekken wat Inner Focusing is en ervaren wat het voor jou kan betekenen? In september worden er door het hele land gratis kennismakingsworkshops aangeboden in het kader van September Focusing Maand. Op de Haagweg 324 in Breda ben je van harte welkom op vrijdagmorgen 3 september van 2 tot 4 uur (max. 6 personen). Graag hoor ik van je als je wilt komen. Mail of bel je me dan even? Komt deze datum je niet uit, kijk dan ‘ns bij andere aanbieders voor gratis introductieworkshops op www.stichtingfocusing.nl. Past een groep niet zo bij jou? Dan ben je in de maand september welkom voor een proefsessie voor 25 euro.

Leuk als je komt en breng een collega/vriend(in) mee!

september Focusing maand – proefles

Focusing is een krachtige zelfhulpmethode die door vrijwel
iedereen is te leren. Het komt je (emotionele) gezondheid ten goede, je
energiehuishouding of je slaapkwaliteit om maar wat voorbeelden te
noemen. In de landelijke promotie maand kun je bij Essenza een (bijna) gratis proefles
volgen op zaterdag 4 september. De basiscursus start op 18 september.

Openfocusavond

Focussen bij Truus van Alfen (al vele jaren actief met trainingen geven; cursussen ook online -via Zoom-)

Nu herstart Openfocusavonden iedere eerste maandag van de maand
Tijd: binnenlopen 19.30 uur kennismaken en koffie/thee
Begin: 20.00 uur – eind 22.00 uur
Aanmelden vanaf de zaterdag er voor, telefonisch: 0621486513 of via de mail vanalfen100@gmail.com
Adres: Vrouwjuttenstraat 27, 3512 PR Utrecht.
De openfocusavond is bedoeld voor mensen die uit willen proberen of focussen iets voor hen is, of voor mensen die al bekend zijn met focussen en 2 aan 2 willen oefenen.
Ben je in de praktijk ergens tegenaan gelopen en weet je niet hoe daar focussend mee om te gaan, dan is er na afloop ook gelegenheid voor het stellen van die vraag.
Kosten: kleine bijdrage, naar wat het je waard is.
Van harte Welkom!
Hartelijke groet
Truus (focustrainer/ begeleider)

Jaartraining KinderFocusCoach

Een Post HBO training ontwikkeld voor kindertherapeuten, leerkrachten en pedagogische hulpverleners. Deze jaartraining is onderdeel van de opleiding tot KinderFocusBegeleider en KinderFocusTrainer en kan ook los daarvan gevolgd worden.
Wat doet de KinderFocusCoach:
Reflectief actief luisteren, onvoorwaardelijk respect, vergroten van het zelfoplossend vermogen van het kind, zijn de belangrijkste aspecten in de houding van de KinderFocusCoach naar het kind. Dat geeft blijvende essentiële veranderingen van binnenuit.
Opzet:
Omdat Focusing een filosofie en een ervaringsgerichte methode is, ontwikkel jij jouw eigen stijl en kwaliteit aan de hand van persoonlijke ervaringen en processen. Elke lesdag worden er stapsgewijs persoonlijke en praktische oefeningen aangeboden die je meteen kunt toepassen in je werk.
Alle onderdelen en facetten van de training zijn gericht op het werken met kinderen van 0 tot 18 jaar.

Opleiding tot Focustrainer en KinderFocusTrainer

Na de opleiding tot Focusbegeleider of KinderFocusbegeleider, kun je verder gaan met de gecertificeerde opleiding tot Focustrainer of KinderFocustrainer. Hoofddoel is om het focusproces aan anderen, individueel of in groepen, kinderen en/of volwassenen, over te gaan dragen. Je gaat jouw eigen folder en training maken en geven en gaat jouw focuskennis en -ervaring verder verdiepen door middel van thematisch literatuuronderzoek.

Begeleidersopleiding

Deze begeleidersopleiding die ik samen met Dorethé Mommerste geef, is een ontwikkeltraject van jou als focusbegeleider. Met gastdocenten René Veugelers (begeleiden kinderen) en Aaffien de Vries (masterclass). Voor meer informatie over de opzet van de training en wat je precies leert zie de website. De training is op negen woensdagen in Utrecht. De data zijn: 8 sept, 6 okt, 3 nov,1 dec, 12 jan, 2 febr, 9 mrt, 6 apr en 11 mei. Werktijden zijn van 10:00 tot 16:00 uur.

Training to become a Focusing Trainer (Trainer Group)

This training is open to people who have completed the previous training. In this training you learn to teach Focusing to a group, and some ways to bring Focusing into the world. Each student has to find 3-5 people to whom they can give a basic course in Focusing (#1), and then have a preliminary interview with each one, followed by the course. This part of the training takes about another year.
The emphasis in our classes and training groups is on Focusing in general and for the use of selfcare in daily life. You might want to teach parents, teachers, collegues, families, professionals in healthcare. Most of our trainees are professionals in coaching, therapies, bodywork, education etc..
Our main goal is to teach focusing to people so they can practice it privately and in their professional work, and to train new trainers so they can bring Focusing further into the world, just from where they are.